« Kalaxin kautta kalaan!

Suomi on ihanteellinen maa kalastelulle. Lähes 200 000 järven ja jokien luvattu maa sisältää lukuisia mahtavia kalapaikkoja ja jopa takuusaaliita, kunhan vain osaa valita paikan, välineet ja ajankohdan oikein.

Kalastus on sinänsä mukava harrastus, koska se ei tarvitse vaikeiden tekniikoiden tietoutta, se sopii kaikenikäisille ja sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Parhaassa tapauksessa saaliista voi paistaa illallisen tai laittaa kalasaaliin pakkaseen odottamaan myöhempiä herkutteluhetkiä.

Jos et ole kuitenkaan kovin ulkoilmaihminen, niin ei hätää. Voit myös nauttia kalastuksesta sisätiloissa pelaamalla kala-aiheisia kolikkopelejä, kuten Alaskan Fishingiä, useilla nettikasinoilla suoraan kotisohvallasi. Jos ulkoilmakalastus on mieluisampaa, lue seuraavat vinkkimme.

1. Hanki tarvittava lupa

Suomessa pelkästään onkiminen mato-ongella ja pilkkiminen ovat kalastuslajeja, joihin et tarvitse kalastuslupaa. Muissa tapauksessa yli 18- ja alle 65-vuotiaiden täytyy maksaa vähintäänkin kalastonhoitomaksu.

Se antaa sen haltijalle luvan kalastaa yhdellä vieheellä eli virvelillä manner-Suomen alueella. Lisäksi jotkut paikalliset vesialueet voivat vaatia paikallisen viehe- ja pyyntiluvan hankkimista.

2. Osta sopivat välineet

Onkiminen on kalastuksen helpoin laji. Onkivapoja kaikkine tarpeellisine lisävarusteineen löytyy jokaisesta kaupasta, mutta jos haluat onkia virvelillä, tarvitset hieman enemmän rahaa sekä tietoutta.

Aloittelijan täytyy ostaa ainakin vapa, siimaa, kela ja viehe. Niitäkin myydään valmiina paketteina, joten valitse niistä budjettiisi sopivimman ja mahdollisimman laadukkaan vaihtoehdon. Vieheitä voidaan myöhemmin myös lisätä.

3. Valitse itsellesi sopivin kalastustapa

Pelkkä laiturin nokassa onkiminen tai virvelöiminen voi tuntua parhaalta tavalta aloittaa kalastaminen. Veneellä voit lähteä kauemmas vesille, mutta tällöin mukaan tarvitaan myös pelastusliivit jokaiselle mukanaolijalle sekä tietenkin veneilytietoutta.

4. Tutustu alueesi kalapaikkoihin

Missä nappaa parhaiten ja mitä kaloja alueellasi on eniten? Mieti sen myötä kalastusohjelmaasi ja sitä, milloin kalastamaan kannattaa lähteä. Jos viereisen kaupungin kala-apajat ovat paremmat, voit myös tehdä siitä kokopäiväisen retken esimerkiksi viikonloppuna.

5. Varaudu kalastukseen myös oikeanlaisille varusteilla

Jos alueellasi liikkuu esimerkiksi paljon haukia, tarvitset juuri hauille sopivan vieheen. Yleensä vieheiden kuvauksissa kerrotaan jo heti, mille kalalajeille ne sopivat. Pidä huolta myös siitä, että mukana on tarpeeksi matoja onkimista varten.

6. Muista turvallisuus!

Oli sitten kyseessä onkiminen tai virvelöiminen, muista aina turvallisuus. Vavan heittäjän takana ei saisi koskaan liikkua ja myös lapsia tulisi avustaa ongen heitossa. Hyvin monesti siinä voi tasapaino heilahtaa ja tällöin nuorempi kalastaja voi löytää itsensä vedestä.

Sama pätee myös alkoholin kanssa: kalastusta ei tulisi koskaan harrastaa humalassapäin! Pieniä haavoja varten kannattaa lisäksi varautua laastareilla ja puhdistusgeelillä.

7. Kärsivällisyys on valttia

Kalastus ei ole hätäisten hommaa, ja joskus saalista voi joutua odottamaan tuntikausia. Monesti kotiin voi joutua palaamaan jopa tyhjin käsin. Käytä odotteluaika hyväksesi ja ihaile maisemia, nauti hiljaisuudesta ja muusta luonnosta.

8. Käsittele kaloja oikeaoppisesti

Kalan napatessa on hyvä toimia nopeasti. Poista koukku kalan suusta hellävaroen ja päästä se takaisin veteen mahdollisimman pikaisesti sekä vahingoittumatta jos et halua tehdä siitä ruokaa tai kyseessä on alamittainen yksilö. Muissa tapauksissa pidä huolta, että lähellä on vedellä täytettyä ämpäri, johon pistät kalan säilöön kalastusajan loppuun asti. Mahdollisesti voit myös nylkeä kalan heti.

9. Älä roskaa luontoa

Kalastaessa voi tulla nälkä tai jano, mutta älä jätä roskiasi luontoon. Siivoa jälkesi ja jätä alue mahdollisimman siistiksi lähtiessäsi. Kalan sisälmykset ja kuolleet kalat voidaan heittää veteen vesilintujen ruoaksi, mutta maatumattomat roskat pitää viedä mukanaan.

10. Lisää kalastus lomien aktiviteetiksi

Suomen kalastusvedet yltävät joka puolelle, joten voit hyvinkin tehdä kalastuslomia esimerkiksi Lappiin tai Keski-Suomen vesille. Vuokraa mökki veden ääreltä ja vene, joiden avulla voit nauttia luonnosta parhaalla mahdollisella tavalla.

23 Apr 2021